Büyük Buhranlar Heyulası | Manifesto

Bazı buhranlar bitmiyor.

Geçtiğini sanıyorsunuz, iyileştiğinizi. Fakat sona ermiyor.

Bir yara açıkken ve kanıyorken belki daha fazla acı veriyordur. Fakat önce kuruduğunda, sonra kabuk bağladığında ve nihayet o kabuk döküldüğünde – ki bütün bunlar zamanla oluyor. – küçücük bir iz kalıyor. Sonraları o iz de yok olup gidiyor tabii.

Büyük buhranlar açık bir yaraya benziyor, fakat fiziksel olarak geçen her yara ruhun derinliklerinde, insanın içinde, kalbinde, aklında, zihninde kalan izler kolayca uzaklaşmıyor ya da bitmiyor.

Savaşlar

Afetler

Fail-i Meçhuller

Terör

Ekonomik Krizler

Darbeler,

bir şekilde geçiyor.

Uygulanan yeni formüller,

Faiz artırımları,

Döviz kuruna müdahaleler,

Siyasi krizler.

Geçtiğini zannediyorsunuz ama o dönemde yitirdiğiniz bazı şeyler, edindiğiniz bazı alışkanlıklar refleks olarak içinize işliyor.

Ve

sürdürüyorsunuz.

Beslenme alışkanlıklarınıza, yemek yapma pratiklerinize, gündelik rutinlerinize; yani daha doğrusu bedeninize kazınıyor.

Toplum olarak hafızanızı yeniliyorsunuz, unutuyorsunuz. Fakat küçük hanelerde ya da birey olarak aşamıyorsunuz.

Öldürülen masum insanları,

Savaşları,

Ekonomik krizleri;

Tüm bunlar yüzünden göç eden insanlar, kuşaklar boyu aktarıyorlar bu durumu.

Yara kabuk bağlıyor belki, iz bırakmadan geçip gidiyor fakat farkında bile olmadan sosyolojik bir olgu olarak sizinle birlikte süregeliyor.

Diliniz değişiyor, kimliğiniz, içinizdeki siz.

2

Aşk da biraz böyle değil mi?

Geçip gidiyor fakat sizi değiştiriyor ve bırakıp gittiğini düşündüğünüz her şey yanı başınızda sizinle birlikte nefes alıp vermeye devam ediyor. İçinize işliyor.

O yüzden kabuk bağlayan yaralara dair, yarıda kalan hesaplara dair, yitip giden her şeye dair bu podcast serisinde Büyük Buhranlar Heyulası bizlerle olacak.

Bu heyula yitip gittiğini artık bittiğini düşündüğümüz zor zamanlarda dahi bizde iz bırakan hikâyelere odaklanacak. İçimize.

Bu podcast artık toplumun görmediği, ama kapılar kapandığında ışıklar söndüğünde sırt üstü yatağa uzanıp tavanı izlediğimizde içimizde kalan tüm acıları paylaşmak için var.

Küçük yeni hikâyelere ve büyük buhranların bizde bıraktığı izlere odaklanacağız.

BBH damarlarımızda dolaşıyor.

Ağustos 2023

Yorum bırakın